10-05-09

Moederdag.

Dag mijn engeltje,

 

Moederdag... Wat heb ik je vandaag ontzettend hard gemist!!!! Al zingend kwamen ze na mij naar beneden. Arjen had z'n versje en z'n pakje, Jinte ook, van Tieme kreeg ik een hele dikke knuffel en van papa een waardebon voor absolute ontspanning. Op zulke momenten is die lege plek zooooo voelbaar. Van jou geen versje,... Maar schat, dat stralende zonnetje en dat piepjonge meesje dat voor het eerst uit het vogelkastje dat aan onze boom hangt was gevlogen en op de dorpel van de deur zat, was dat jou geschenk. Tekenen van warmte en nieuw leven? Dank je wel, schat. Hoewel de andere geschenkjes ook erg mooi waren, dat was wel het allermooiste...!!

Jij hebt deze week ook weer een geschenkje gekregen. Toen ik afgelopen maandag Jinte naar school bracht kwam Rhûne, jouw klasvriendinnetje mij iets geven. ''t Is voor Rytse!' Ze had een prachtig knutselwerk voor je gemaakt. Ze had op een groot blad papier sterretjes getekend en rondom waren er zoentjes en hartjes En in het midden van het grote blad stond jouw naam. Ik had mezelf zo voorgenomen mijn ogen droog te houden als ik die trotse eerste communiekantjes zou zien, maar toen ik dat kreeg waren de tranen er toch. Ruth's (Rhûne's mama) hand op mijn schouder deed me zo'n deugd. Ik weet dat Rhûne het heel erg moeilijk heeft, ze mist jou verschrikkelijk en ze is de enige niet. Hoe jong jouw vriendjes ook waren toen ze van jou afscheid moesten nemen, het heeft bij velen van hen ook diepe wonden nagelaten. En bij sommigen zijn die wonden heel erg diep. Ik verstopte m'n tranen niet voor Rhûne. Ze mocht zien dat het me veel deed en dat ik nog steeds verdriet heb. Maar ik vond het ook belangrijk dat ze kon zien hoe ik ook die tranen weer droogde en weer een glimlach op m'n gezicht kon laten zien. Dat heb ik haar ook gezegd. Rytse vind het niet erg dat we af en toe om hem huilen, hij verstaat dat wel. Maar wat hem vooral blij maakt is dat hij kan zien dat wij ook weer blij kunnen zijn. En dat is wat we moeten proberen. Ik denk wel dat ze de boodschap verstond en ik hoop dat ze bij haar volgende traantjes er aan zal denken. Rhûne's werkje heb ik een mooie plaats gegeven in jouw hoekje, lekker dicht bij jou.

Jinte had vorige week een briefje mee dat ze vrijdag met de fiets naar school moesten. Ze was haar fietsje wat aan het ontgroeien en we waren eigenlijk van plan haar een nieuwe (meisjes)fiets te geven. Ze wou er geen. Ze wou alleen die van jou. Ze wou er ook geen mandje of vlagje aan. Ze wou hem net zoals jij er laatst mee had gereden. En zo was het ook. Met jouw fietshelm op haar hoofdje op jouw fiets reed ze vrijdag naar school. En iedereen die we onderweg tegenkwamen moest het weten: 'dit is Rytse zijn fiets en Rytse is mijn broer en Rytse is in de hemel en nu mag ik zijn fiets hebben.' Toen ik Jinte 's avonds doodmoe in bed stopte en ik met haar de leuke dag overliep begon ze plots te huilen. 'Wat is er nu, schat? 't Was toch een fijne dag.' 'Ik wil zo graag Rytse nog eens zien, ik wil dat hij terugkomt.' En daar waren ze weer, die tranen. 'Schatteke, mama zou ook zo graag willen dat Rytse terugkomt, dat alles weer was zoals vroeger. Maar dat kan niet. Maar als we onze oogjes dichtdoen en heel diep in ons hartje kijken dan gaan we heel zeker Rytske zien. En, als je heel erg aan Rytse denkt komt hij misschien wel eens in je slaapverhaal.' Zus deed haar oogjes dicht, kon je eerst niet vinden maar vond je dan toch. En zo viel ze in slaap. 

En Tieme, die heeft jouw dino'tjes gevonden. Aan de ene kant geniet ik er ontzettend van hem met jou dino's te zien spelen en weet ik ook wel dat jij dat ook fijn zou vinden, maar aan de andere kant roept het ook zoveel herinneringen op en zijn het eigenlijk wel 'jouw' dino's (hoewel je daar misschien nu toch al wat zou uitgegroeid zijn). Maar jouw 'dino-nek' (zo noemde je hem, die rubber dinokop waar je je hand kan instoppen en die we eens toekregen bij een magicbox in de Quick) die blijft van jou, daar mag Tieme niet mee spelen. Die dino-nek ging zo vaak met je mee. Je stak er dan je handje in en nam alles vast met de bek van je dino-nek. Als we nog eens ooit zo'n dino-nek vinden is hij voor je broer, maar die hier thuis blijft altijd van jou!

En om de week toch op een positieve manier af te sluiten hadden we deze namiddag Arjen zijn verjaardagsfeest. Je oudste broer is 11 jaar geworden. Heb je alle kindjes zien spelen. Zie je, schat, hoewel er altijd een pijnlijke, grote leegte zal zijn, net zoals jij het zou willen doen we verder. En dat kan alleen maar door die grenzeloze en universele liefde die ons voor altijd met elkaar verbindt.

Lieve schat, er zal vandaag in veel huizen feest geweest zijn, hoeveel mama'tjes zijn vandaag niet in de bloemen gezet. Maar voor een heel aantal mama'tjes was deze dag zo pijnlijk, daarbij denk ik dan in het bijzonder aan de mama'tjes van een aantal van jouw sterrevriendjes: de mama van Thibo, de mama van Emily-Grace, de mama van Soetkin, de mama van Lien, de mama van Quinten, de mama van Rune, de mama van Seppe, de mama van Laura, de mama van Lotte, de mama van Sebbe en nog zoveel mama's die een heel bijzonder engeltje hebben. Mama zijn is ook onvoorwaardelijk en kent geen grenzen. Hoewel jullie onze zorg niet meer nodig hebben,....

Net zoals al die mama's blijf ik altijd, voor eeuwig en over alle grenzen heen,

Jouw mama...XXX

22:01 Gepost door Els, mama van *Rytse, voor altijd... in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

tranen in de ogen , heb ik lieve els
k wil je eventjes een héle dikke knuffel sturen

liefs
kathleen
mama van emily-grace*

Gepost door: kathleen | 11-05-09

Hey Elske,

Hoewel ik je daarnet zei (na de les photoshop) dat ik moe was en onmiddellijk onder de wol zou kruipen. Heb ik je blogje nog gelezen (mijn mama had het gelezen en speciaal voor me laten open staan) tranen rollen over mijn wangen en ik heb zakdoeken te kort maar toch doet het deugd. Bedankt!

Gepost door: Ruth | 11-05-09

els,

Zoals altijd bewonder ik je moed, je vechtlust, je levenskracht.
Ik heb veel aan je gedacht op moederkesdag.
Je tekst lezen maakt me langs de ene kant zo verdrietig, maar langs de andere kant zo hoopvol.
Je bent een schat van een mama, ook voor je krullebolle engeltje.
liefs
sophie

Gepost door: sophie | 12-05-09

goedenavond Dikke knufs Els.
Het is zo verschrikkelijk moeilijk.
Liefs

Gepost door: Ann en Seppe* | 12-05-09

zo mooi dag Els,

Wat ben jij een supermama.
Echt waar,je schrijft het zo mooi neer met een onvoorwaardelijke liefde voor jou kids.
Ik hoop dat je zondag wat genoten hebt

Dikke knuffel,Ann

Gepost door: Ann Vanmoen | 12-05-09

Lieve Els Zoals je het kan beschrijven hoe je je voelt, we hebben er geen woorden voor... Moederdag, hier traantjes voor jou.
Els, een hele dikke knuffel voor jou
Hugo, Marianne Eline

Gepost door: Marianne | 13-05-09

De commentaren zijn gesloten.