03-05-09

Klein liedje...

Hey Bolleke,

Gisteren was het groot feest van al jouw klasvriendjes. Met hun mooiste kleertjes aan en apetrots naast mama en papa heb ik al enkelen op foto gezien. Vandaag was het fris en er viel zelfs af en toe een druppeltje regen. Maar gisteren was het goed. Iedereen kon genieten. Was je er bij? Heb je je vriendjes gezien? Toen ik de feestklokken hoorde rolde er wel een traantje. De hele tijd heb ik aan hen gedacht. Ik wou daar ook zijn, maar alleen samen met jou! In de voormiddag zijn we een flinke wandeling gaan maken en 's namiddags had ik een fotoshoot van een vormeling. Ik werd dus wel gedwongen ook aan andere dingen te denken en dat was goed.

Je had niet alleen hier je vriendjes, maar je hebt er ginds ook weer een vriendje bij. Quinten, die slechts een paar maanden jonger was dan jij en die ook z'n eerste communie zou doen, is met z'n fietsje onder een aanhangwagen terecht gekomen. Wij kennen Quinten, z'n papa, mama, broer en zus niet persoonlijk, maar ze wonen hier wel niet zo ver vandaan. Schatteke, neem je Quinten bij z'n handje en maak je hem een beetje wegwijs daar in de hemel? En zeg je hem eens hoe hij z'n mama en papa kan laten zien en voelen dat hij nog steeds heel erg dicht bij hen is, net zoals jij bij ons doet?

Vandaag hebben we de kamers van Jinte en Tieme een beetje herschikt. Jinte kreeg er een paar legbanken bij, haar bedje kreeg een andere plaats, ze kreeg jouw nachtkastje en jouw bureau. Ze was er zo blij mee en zegt dat ze er heel goed zorg voor zal dragen, 'want het is van Rytse'. Jouw kamertje, waar Tieme al een hele tijd in ligt, is nu een beetje kaal. Papa en ik hebben er ruim een jaar tijd voor nodig gehad, maar nu zijn we klaar om de kleerkast waar alleen nog maar jouw kleertjes in liggen leeg te maken en je kleertjes in een doos te doen die dan op zolder gaat. Ik doe niets weg, er is ook niets wat Tieme nog zal dragen. Jouw kleertjes zijn en blijven altijd van jou, jouw geur zit er in, misschien nog wel een haartje. We kunnen niet alles laten zoals het nu is. Moest ik jou vragen of Tieme jouw kleerkast mag hebben ken ik wel het antwoord. Maar het blijft jouw kast, alleen zullen jouw kleertjes plaats maken voor die van Tieme. Ook jouw tekeningen aan de muur zal ik in een doos stoppen die ook op zolder gaat. Eigenlijk vooral omdat Tieme er begint aan te prutsen en ik schrik heb dat hij ze kapot zal maken. Maar sommige dingen blijven. Zoals je tandenborstel die nog steeds bij die van ons staat, jouw schoenen die nog steeds tussen de andere schoenen in het schoenrek staan, jouw jas die nog tussen de anderen jassen in de vestiaire hangt, jouw boekentas die nog bij de andere boekentassen staat (je brooddoos zit er zelfs nog in, en nog mét kruimels),... Die zaken kan ik nog niet wegdoen. Dat moet ook niet, dat doe ik wel als papa en ik daar allebei klaar voor zijn. Wanneer dat is weet ik niet. Misschien over een maand, misschien over een jaar, misschien wel nooit...

Schatteke, ik weet dat jij zou willen dat we vooruit gaan. Dat is ook wat we met vallen en opstaan proberen. Ik weet dat jij ons gelukkig wil zien en ik doe heel erg mijn best om daaraan te voldoen. Sommige dagen lukt me dat, andere dagen kan ik amper door m'n tranen heen kijken. Die dagen doet het gemis dan zo ontzettend veel pijn.

Lieve schat, blijf je m'n tranen drogen als ze te lang duren? Blijf je me vooruit duwen als ik het zelf weer even niet meer kan? Blijf je me je voelbare warmte en liefde geven zodat ik die verder kan uitdelen?

Lieve schat, ga nu maar naar Quinten. Hij is daar nog nieuw en het is er voor hem zo onbekend. Help je hem een handje? En doe je ook veel groetjes aan opa, die op 1 mei 65 jaar geworden zou zijn? En zeg hem maar dat ik hem zo dankbaar ben dat hij zo goed voor je zorgt.

Liefste Rytse, ik neem je dicht tegen me aan en zing in stilte het liedje dat ik voor al mijn kindjes zing als ze gaan slapen en voor jou ook altijd deed: 'Dit is een heel klein liedje, speciaal voor jou. Alleen maar om te zeggen hoeveel ik van je hou. Dit is een heel klein liedje, speciaal voor jou. Alleen maar om te zeggen hoeveel ik van je hou!!'

Voor altijd... jouw mama...X

22:30 Gepost door Els, mama van *Rytse, voor altijd... in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Lieve Els, Wat ben je een sterke vrouw! Ik geloof best dat jullie het moeilijk hadden bij de 1e communie van de kindjes van Rytses klas! Ikzelf had het zelfs vandaag ook heel moeilijk! Het was vandaag 1e communie hier in Zandbergen. De pijn sloeg me om het hart toen ook ik de klokken hoorde en eraan dacht dat ook onze liefste schat haar communie nooit gaat kunnen doen :-(((!
Ik zal je binnenkort eens bellen. Alleszins heel erg bedankt voor wat je voor mij gedaan hebt opdat ik nu ook een andere wending met mijn leven genomen heb!
Heel veel liefs en veel sterkte bij de moeilijke momenten. Inge, gert en Lotte*

Gepost door: Inge, mama Lotte* | 03-05-09

moeilijk Lieve mama, wat een moeilijke taak. Ook ik heb Seppe beloofd zijn kaer te laten hoe hij is.Zijn lievelingskleding zit in de mand, met van de geboorte toe alles! Het is een helse opdracht, die tandenborstel blijft ook hier staan, zelfs zijn tasje met twee klontjes erin. Niemand die het beter beseft dan wij! Zo pijnlijk! Zo....

Gepost door: Ann en Seppe* | 04-05-09

Wat je schrijft is zo pijnlijk herkenbaar! En dan Rytses foto met beide duimpjes in de lucht...; precies zoals Soetkin* deed op 't eind!
Slik...
Groeten vanuit Quintens gemeente!


Gepost door: Fries | 04-05-09

De commentaren zijn gesloten.