27-04-09

'Dag mama'tje.'

Dag mijne lieve schat,

Afgelopen zaterdag was het schoolfeest. Dit was al de 2de keer dat je er niet lijfelijk bij was. Echt alleen maar lijfelijk want je was er wel degelijk, net als meester Lieven. Joost, de directeur, begon zijn inleidingswoordje met de boodschap: 'Vorig jaar was er ééntje die toekeek, vandaag zijn ze met z'n tweeën. En ze zien dat het goed is.' Heeft meester Lieven je op zijn arm genomen en hebben jullie samen genoten van het spectakel? Heb je je zus zien dansen? Wat was ze (is) mooi, onze prinses! Zoals ik je gevraagd had zijn de donkere wolken inderdaad overgewaaid en kon iedereen dus genieten van een stralend zonnetje. De weerman had het nochthans anders voorspeld. Hebben jullie daar niet voor gezorgd? Het was echt een mooi feest en hoewel ik me voorgenomen had geen tranen te laten, toch waren ze er. Hoe graag had ik je gezien tussen die kindjes van het eerste leerjaar die de dansjes van de kleuters aan elkaar lazen. Jarne stond er, en Manon en Rik, Emma, Jade, Juliette en Rhûne hebben ook zo mooi gedanst. En Ans en Mathis hebben de oscars uitgereikt (thema was '@ the movies). Daar moest jij tussen staan en dat deed pijn. Ik vrees dat dat elk jaar pijn zal doen. Het deed niet alleen pijn bij mij, maar ook bij een aantal van jouw vriendjes. Ik hoor van enkele ouders dat ze toch nog zo vaak echt verdriet hebben omdat ze jou zo missen. Er zijn traantjes die zo moeilijk gedroogd kunnen worden. Ik heb hen eens uitgenodigd om nog eens naar je hoekje te komen kijken, naar je steen waarin je tegen je verjaardag je definitieve plaats zal gekregen hebben en naar jouw berg in de tuin die een beetje kleiner geworden is, een beetje gevormd en verlegd is maar die er altijd zal zijn. Bolle, laat je hen eens voelen hoe dicht je bij hen bent en droog je ook eens hun traantjes?

Wat ook pijn doet is dat ik net als de andere ouders van jouw vriendjes aftel naar zaterdag 2 mei. De dag van de eerste communie. Overal zal het feest zijn, mooie kleertjes, leuk spelen, hapjes, drankjes en pakjes. Oh, mijn lieve bolle, wat was ik er zo graag bij geweest samen met papa en Arjen, Jinte en Tieme. Wat was ik ook graag in de kerk gaan zitten en apetrots tegen mensen zeggen:' Zie je dat prachtige kereltje daar met zijn gouden krullen? Dat is mijn zoon en wat zie ik hem toch ontzettend graag!' En hoe graag had ik jou dan zien zitten tussen je vriendjes, zenuwachtig voor wat zou komen. En hoe graag zou ik je stiekem naar mij zien zwaaien.' Maar ook daar krijg je je plaats. Van Andreas vernam ik dat hij een voorbede zal lezen voor jou: 'Lieve Jezus, luister even... Vandaag willen we ook een klein woordje tot Rytse richten, want Rytse zou vandaag zijn eerste communie doen. Lieve Rytse, waar je ook bent, we denken aan jou en werpen je een kushandje toe. Zorg dat ook hij blijvend deel mag uitmaken van ons grote orkest. Dat vinden we fijn.' Wat ben ik blij dat je er ook je plaats krijgt. Enkele weken geleden had Joost me gevraagd of papa en ik ook een plaats willen tussen de ouders van jouw vriendjes. Hij had er alle begrip voor dat we die dag anders zullen invullen. Die dag zal ook weer een pijnlijke dag zijn, daar aanwezig zijn zou dat gevoel alleen maar versterken. En voel ik mij schuldig om het feit dat we er niet zullen zijn? Heb ik het gevoel dat ik jou dan tekort doe? Absoluut niet! Ik ben er zeker van dat jij wel weet waarom we er niet zullen zijn en ik ben er ook zeker van dat jij dat goed vindt. Anders zou ik me wel schuldig voelen.

Lieve schat, ik ben zo blij dat ik je de nacht van zaterdag op zondag heb gezien. Het was zo intens, zo mooi, zonder pijn of verdriet, maar oh zo veel te kort. Ik zweefde, snapte niet goed wat er gaande was en plots legde er iemand zijn hand op mijn rechter schouder. Ik hoorde: 'Dag mama'tje'. Ik draaide me om en daar was je. Oh, schat, wat was je mooi. Ik zag je maar tot je middel, iets 'gegroeid', ouder geworden, met je kopje vol blonde krullen en een hemels licht rond je heen. Wat was ik blij je terug te zien en vloog je in de armen.... En toen werd ik wakker.... Ontgoocheld omdat ik jou niet kon meenemen naar hier, maar blij dat ik je gezien, gehoord en gevoeld heb en om de wetenschap dat je echt niet ver bent en dat er een dag komt dat ik gewoon bij je kan blijven. Ook wel blij dat ik nog een tijd bij papa, Arjen, Jinte en Tieme kan blijven en dat ik nog een poos kan genieten van aardse geneugten. 

Krullewietje,... Voel je hoeveel ik van je hou?

Voor altijd, vol overgave...

Jouw mama X..

09:58 Gepost door Els, mama van *Rytse, voor altijd... in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

wees maar gerust dat ons "zonnetje" er was zaterdag,we hebben het allemaal gevoeld!

Gepost door: juf hilde en juliette | 27-04-09

hallo mama,

ik stuur jou een dikke knuffel, voor jou en je gezin,
wat mooi dat je rytse hebt gezien,
wat zou ik dat ook graag willen, mijn dochtertje eens terugzien ...
wat zal 2 mei terug een moeilijke dag zijn voor jullie, we zullen extra aan jullie en rytse denken,

veel liefs
kathleen
mama van emily-grace*

Gepost door: kathleen | 27-04-09

Els Wat mooi, zo dromen van Rytse*, lukte het bij mij ook maar eens!
Heb je blogje op seppe* blog gezet.
Veel sterkte nog altijd!

Gepost door: Ann en Seppe* | 28-04-09

Dag,
Ik was er ook zaterdag. 't was schoon.
Jouw naam werd door mijn zus en mezelf uitgesproken...jij stond immers net achter ons te filmen.
Respect voor Rytse.
Sterkte en goede moed voor jullie...
xxx

Tante van Leon(2de kl) en Anna (1ste kl)

Gepost door: lieve | 29-04-09

De commentaren zijn gesloten.